Τον αρχαιολογικό χώρο Βίτσας επισκέφθηκαν μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας
Ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του Ζαγορίου, συνδυάζοντας παράλληλα και την εξερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου σε συνεργασία με την ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων υλοποίησαν ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Αφετηρία της επίσκεψης των παιδιών ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Βίτσας, από τους σημαντικότερους της Ηπείρου και στη συνέχεια μέσα από ένα καλντερίμι περιηγήθηκαν στον οικισμό της Βίτσας και επισκέφθηκαν εκκλησιαστικά μνημεία.
Με τον τρόπο αυτό όπως σημείωσε η Έφη Εξάρχου σύμβουλος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης συνεχίζεται μία προσπάθεια του Φορέα να φέρει κοντά στο φυσικό περιβάλλον και στα μνημεία τους μικρούς μαθητές.
Ο αρχαιολογικός χώρος
Τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα συνδετήριο κρίκο ανάπτυξης και έναν πόλο έλξης επισκεπτών παρουσίασε για τον αρχαιολογικό χώρο Βίτσας, η Ιουλία Κατσαδήμα, αρχαιολόγος της ΙΒ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων.
«Ο αρχαιολογικός χώρος αποκαλύφθηκε το 1965 κατά τις εργασίες κατασκευής της δεξαμενής του οικισμού και ακολούθησαν ανασκαφές για 20 περίπου χρόνια.
Πρόκειται για ένα αρχαίο χωριό, που χρονολογείται μεταξύ του 9ου και του 4ου αιώνα π.χ όπου βρέθηκαν περίπου 180 τάφοι και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ηπείρου.
Τα ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον δίνοντας μία διαφορετική εικόνα της ηπειρωτικής ενδοχώρας εκείνων των εποχών», σημείωσε.
Τα θρησκευτικά μνημεία
Εξαιρετικής σημασίας επίσης είναι και τα εκκλησιαστικά μνημεία της Βίτσας, όπως εξήγησε η αρχαιολόγος της 8ης ΕΒΑ Ανθή Φιλίδου.
«Τα εκκλησιαστικά μνημεία της Βίτσας είναι από τα σημαντικότερα της περιοχής με αναφορές από τον 14ο αιώνα. Μνημεία όπως ο Άγιος Νικόλαος και οι Ταξιάρχες με εντυπωσιακές τοιχογραφίες αποτελούν μία σημαντική κληρονομιά για την περιοχή και όχι μόνο. Είναι σημαντικό να έρχονται ως επισκέπτες μαθητές και να έχουν την ευκαιρία να βλέπουν από κοντά την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική των μνημείων αυτών».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία