Για πολλοστή φορά το τελευταίο δίμηνο το θέμα των εργασιών για τη δημιουργία εναλλακτικού στίβου θαλασσίου σκι πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά η ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «3 Κλικ Αριστερά» Χρ. Μαντά, σχετικά με το θέμα, με τον Φ. Φίλιο να απαντά μακροσκελώς και να επιτίθεται σε βάρος εκείνων που επιχειρούν, όπως είπε, να μπλοκάρουν το έργο.Αφού υπενθύμισε ότι ο στίβος αποτελεί δεύτερη επιλογή, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψουν τη διεξαγωγή των αγώνων στην Παμβώτιδα, πρόσθεσε πως οι εκτάσεις όπου εκτελούνται οι εργασίες είναι δημοτικές, κάνοντας λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες, που μπορούν μάλιστα να οδηγήσουν τους αυτουργούς στη Δικαιοσύνη. «Ποιος έχει άδεια χρήσης νερού; Τα καραβάκια, η κωπηλασία, το καγιάκ; Αν πούμε ότι είναι παράνομος ο στίβος για το θαλάσσιο σκι, τότε πρέπει να σταματήσουν όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.Εν συνεχεία, απέδωσε στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας το ότι δεν υπάρχει διαχειριστική μελέτη του καλαμιώνα και παρουσίασε την έκθεση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος λέγοντας ότι αφενός διαπιστώνει την ανάγκη διαχείρισης του καλαμιώνα, αφετέρου κάνει λόγο για μικρή μεταβολή που δεν έχει αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην ορνιθοπανίδα.«Δεν υπάρχει καμία παράνομη ενέργεια. Υπάρχουν κάποια λάθη των υπηρεσιών και ίσως ολιγωρία του Δήμου να αποστείλει κάποια έγγραφα. Διάφοροι γυρολόγοι συμφερόντων περιφέρονται εις αναζήτηση μετρητών και χρηματοδότησης από το Δήμο», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι οι τρεις επιχώσεις που έχουν γίνει σήμερα για να πατάει το μηχάνημα, θα αφαιρεθούν μόλις ολοκληρωθεί το έργο.Αφού ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκε προ εκπλήξεως αφού ο Χρ. Μαντάς που έθεσε το θέμα είπε ότι δεν είναι έτοιμος να το συζητήσει (!), προκαλώντας και την αντίδραση του Ν. Γκόντα.Το θέμα τελικά αποφασίστηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Διαξιφισμοί για το εκατομμύριο
Ακολουθώντας την ίδια αντιπολιτευτική τακτική ο Ν. Γκόντας έθεσε εκ νέου το ζήτημα του ταμειακού ελλείμματος, υποστηρίζοντας ότι η παράταξή του αποκάλυψε στις αρχές Μαρτίου την υπόθεση, κάνοντας λόγο για «οσμή σκανδάλου» και ζήτησε στοιχεία για την πορεία των ελέγχων και τις εντολές που έχουν δοθεί στους πληρεξούσιους δικηγόρους.Συνέδεσε δε την υπόθεση με την τραγωδία στο Σπήλαιο Περάματος, λέγοντας πως ο δράστης και μετέπειτα αυτόχειρας ήταν γνώστης των προβλημάτων στο ταμείο του Δήμου.«Η υπόθεση αυτή είναι διασυρμός για την πόλη. Πρέπει να εξακριβωθούν οι ποινικές ευθύνες, αλλά και να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά», τόνισε ο κ. Γκόντας.Ο Δήμαρχος ΙωαννΊνων δεν περιορίστηκε στο να δώσει απαντήσεις λέγοντας ότι δε συνδέονται οι δύο υποθέσεις και ότι το έλλειμμα διαπιστώθηκε από την δημοτική αρχή που προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση.«Πέντε χρόνια στο ΔΗΠΕΘΙ σας έκλεβαν ασύστολα και δεν παίρνατε χαμπάρι. Τι κάνετε τώρα; Τον Σέρλοκ Χολμς;», ανέφερε ο κ. Φίλιος και συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν σκέψεις και για έλεγχο σε βάθος 12ετίας, ωστόσο το μόνο πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος.Τη σύμφωνη γνώμη της παράταξής του να γίνει έλεγχος και στις προηγούμενες τετραετίες εξέφρασε ο Ν. Γκόντας, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχουν γίνει διαχειριστικοί έλεγχοι στο παρελθόν που είναι στα χέρια όλων.

Νομικά Πρόσωπα – ΔΩΔΩΝΗ
Εντύπωση προκάλεσε κατά την τοποθέτησή του εκτός ημερήσιας διάταξης η αναφορά του Δημάρχου για τα προβλήματα στις πληρωμές των παραγωγών – συνεργατών της ΔΩΔΩΝΗ.«Δεν μπορεί η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ να μην πληρώνει τους παραγωγούς και μάλιστα με τον τρόπο που την αγόρασε», σημείωσε, αναφέροντας πως και ο Δήμος πρέπει να πιέσει για να δοθεί λύση καθώς υπάρχουν συμπολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.Ακόμη ο κ. Φίλιος με αφορμή σχετική ερώτηση του κ. Μαντά για το ενδεχόμενο κατάργησης των Νομικών Προσώπων του Δήμου, τόνισε πως με τις παρούσες συνθήκες το προσωπικό είναι αδύνατο να μεταφερθεί στους Δήμους, ενώ χαρακτήρισε αδύνατο ο Δήμος να ανταποκριθεί στη λειτουργία των κοινωνικών δομών που σήμερα λειτουργούν από τον ΟΚΠΑΠΑ.Νωρίτερα ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με τον μη καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων, επισημαίνοντας ότι είναι πρακτικά αδύνατον να αναλάβει το έργο αυτό ο Δήμος, ενώ ενημέρωση έγινε για την επίσκεψη συνεργείου Ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού στο νομό, καθώς και για το ότι έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς συμπολίτες.Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία διακόπηκε χωρίς να συζητηθεί το θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων είχε αναρτήσει πανό που έγραφε «Κανένα παιδί έξω από παιδικό σταθμό».

Καταγγελία του ΠΑΜΕ
Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη δημοτική αρχή, τη μείζονα αντιπολίτευση και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ασχολήθηκαν με το θέμα και καλεί τον κ. Φίλιο να χρησιμοποιήσει δημοτικά κτίρια όπως το ΚΕΚΩΠ για να φτιάξει νέους παιδικούς σταθμούς.
«Οι άνεργοι της πόλης ας κρατήσουν τα λόγια του Δημάρχου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ότι “τα μέτρα προστασίας των ανέργων είναι σύνθημα”, και τις πράξεις της Δημοτικής Αρχής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να αγοράζει μετοχές της Εθνικής, να συμμετέχει με τα χρήματα του Δήμου στην ανακεφαλαίωση της τράπεζας, και να κόβει το νερό σε οικογένειες που δεν μπορούν να το πληρώσουν.Οι Γιαννιώτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν όλες τις πολιτικές διαχείρισης του συστήματος με όποια μορφή κι αν παρουσιάζονται και να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ, να συγκροτήσουν τη Λαϊκή Συμμαχία που θα ανοίξει το δρόμο για λύσεις με βάση τις ανάγκες τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ