Τώρα ολοκληρώνεται η μελέτη για το υποέργο
Σχεδόν 28 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ανάμεσα στη ΔΕΥΑΙ και στην ανάδοχο εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ», το μεγάλο, πολυδιαφημισμένο και υπεραναγκαίο έργο αποκατάστασης της χωματερής Δουρούτης, κινείται με τον... αραμπά, βρίσκεται στην αρχή και μόλις τώρα βαίνει προς ολοκλήρωση η μελέτη για το πρόσθετο υποέργο που απαιτείται για να είναι πλήρες και λειτουργικό το αρχικό. Αν και το έργο έπρεπε να παραδοθεί από την άνοιξη του 2012 και να έχει παρέλθει και η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει...Ουσιαστικά το έργο που άρχισε πρώτο από τα μεγάλα στην αποκατάσταση ΧΑΔΑ, έμεινε τελευταίο στην Ήπειρο, παρόλο που είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.Η σχετικά καλή είδηση που προέκυψε χθες από σχετικό ερώτημα προς το... δήμαρχο Ιωαννίνων και πρόεδρο της ΔΕΥΑ Φίλιππα Φίλιο, είναι ότι ολοκληρώνεται η μελέτη για το υποέργο και σύντομα θα υποβληθεί, ο πλήρης φάκελος με τις παρεμβάσεις, στην Περιφέρεια για να εγκριθεί από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό κοντά στα 3 εκ. ευρώ, όπως ήταν και η αρχική εκτίμηση και κατά κάποιο τρόπο «συμφωνία» Περιφερειάρχη και δημάρχου.

Με διαχείριση λυματολάσπης
Με το υποέργο, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, θα γίνει διαχείριση λυματολάσπης, που δεν προβλέπονταν να τονίσουμε στην αρχική μελέτη και σύμβαση, το στρώσιμό της με μεμβράνη, η κατασκευή κάποιων έργων για να παροχετεύουν τα όμβρια προς άλλες κατευθύνσεις.«Με τη δημοπρασία θα κατέβει το ποσό», σημείωσε ο δήμαρχος αναφερόμενος στα 3 εκ. ευρώ που θα είναι ο προϋπολογισμός του υποέργου, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η συμφωνία. Έπρεπε να προηγηθεί μια γεωλογική μελέτη η οποία κι αυτή έγινε και πρέπει αυτές τις μέρες να ολοκληρώνεται το πακέτο. Διότι η Διαχειριστική Αρχή έβαζε το ζήτημα ότι το έργο πρέπει να είναι συνολικά λειτουργικό για αυτό και δεν προχωρούσε στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα. Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προχωρούμε τώρα στο να κλείσουμε αυτή την υπόθεση».Μέχρι τώρα έργο δεν εκτελέστηκε, πλην της διαμόρφωσης του ανάγλυφου της περιοχής και κάποιες άλλες χωματουργικές εργασίες, δεδομένου ότι η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή δεν ενέκρινε τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα για να πληρωθεί ο ανάδοχος, με το επιχείρημα ότι το έργο δεν θα είναι πλήρες και λειτουργικό. Ουσιαστικά αυτή η σοβαρή εκκρεμότητα με το υποέργο δεν επέτρεψε να προχωρήσουν οι εργασίες. Η παράταση που είχε δοθεί έληξε τον περασμένο Απρίλιο.

Άλλα η μελέτη, άλλα η πραγματικότητα...
Το πρόβλημα με το έργο προέκυψε λόγω της μεγάλης χρονικής απόκλισης από τη σύνταξη της μελέτης(από τον πρώην δήμο Μπιζανίου με χρηματοδότηση του προγράμματος «Θησέας») αποκατάστασης και της δημοπράτησης. Στο κενό αυτό η χωματερή «επεκτάθηκε» και τα πραγματικά όρια της δεν αποτυπώθηκαν στη μελέτη. Επιπλέον, δεν υπήρξε πρόβλεψη για τη διαχείριση της λυματολάσπης που μεταφέρονταν από τον βιολογικό της ΔΕΥΑΙ. Έτσι το έργο με προϋπολογισμό 7,8 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ανατέθηκε με πολλές ελλείψεις και παρόλο που ο ανάδοχος προσέφερε και μεγάλη έκπτωση (61%) δεν προχώρησε.

«Μπαλάκι» μέχρι να συμφωνήσουν
Μετά από έναν και πλέον χρόνο συζητήσεων κι αφού το έργο έγινε «μπαλάκι» ανάμεσα σε Περιφέρεια και δήμο, τελικά οι δυο πλευρές κατέληξαν στη λύση του υποέργου, αφού νωρίτερα η Διαχειριστική Αρχή έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητο το γεωύφασμα που, επίσης, δεν είχε προβλεφθεί.Πριν συνταχθεί η μελέτη που τώρα ολοκληρώνεται για το υποέργο, μελέτη που εκπόνησε η ανάδοχος εταιρεία του έργου, χωρίς κόστος για τη ΔΕΥΑΙ, ανέβασε στα 9 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό, ποσό μεγάλο αν συγκριθεί με το αρχικό έργο που δημοπρατήθηκε με 7,8 εκ. ευρώ.O Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με δηλώσεις του τον περασμένο Μάρτιο είχε ξεκαθαρίσει ότι ένα υποέργο με προϋπολογισμό κοντά στα 3 εκ. ευρώ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και αυτό γίνεται από τη ΔΕΥΑΙ η οποία είναι φορέας υλοποίησης του έργου αποκατάστασης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ