Παρουσία πλήθους κόσμου, φιλότεχνων, πολιτικών, δημοσιογράφων, ανθρώπων των γραμμάτων, της διανόησης κ.α. έγιναν  στην Αθήνα τα εγκαίνια της έκθεσης με τη συλλογή έργων ζωγραφικής της Πινακοθήκης Αβέρωφ, που ιδρύθηκε από τον μεγάλο ευπατρίδη Ηπειρώτη πολιτικό Ευάγγελο Αβέρωφ- Τοσίτσα το 1988.Η έκθεση γίνεται από το Ίδρυμα Θεοχαράκη στην πρωτεύουσα και θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου.Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, που εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ο βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, που μαζί με πολλούς φιλότεχνους θαύμασαν 80 πίνακες από την πλούσια Συλλογή του Ηπειρώτη πολιτικού, συγγραφέα, φιλότεχνου, αμπελουργού- οινοποιού.

Κληρονομιά…
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Τζαβάρας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως ο Ευάγγελος Αβέρωφ- Τοσίτσας, λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, είχε συλλέξει από πίνακες ζωγραφικής, μέχρι αρχαία αντικείμενα, εικόνες κοσμήματα κ.α. Οι συλλογές του αποτελούν μεγίστη πολιτιστική κληρονομιά για την Ελλάδα.«Σήμερα, 25 χρόνια από την ίδρυσή της, τα έργα της Συλλογής έχουν υπερδιπλασιαστεί, με την φροντίδα της αεικίνητης κόρης του Τατιάνας Αβέρωφ- Ιωάννου, Προέδρου τώρα της Πινακοθήκης, που είναι άξια συνεχιστής του έργου του φιλότεχνου πατέρα της» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Τζαβάρας.Σύντομος, αλλά ουσιαστικός, ήταν ο χαιρετισμός της Προέδρου της Πινακοθήκης Αβέρωφ κ. Τατιάνας-Αβέρωφ- Ιωάννου, η οποία ευχαρίστησε τους επίσημους, αλλά και όσους φιλότεχνους τίμησαν τα εγκαίνια της έκθεσης.Ο κ. Θεοχαράκης, Πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος που φιλοξενεί την έκθεση, επαίνεσε την διοίκηση της Πινακοθήκης Αβέρωφ για το έργο της και ευχαρίστησε τους επισήμους και τους παρευρισκομένους φιλότεχνους Αθηναίους για την παρουσία τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον…
Άπαντες σημείωσαν πως το ενδιαφέρον της έκθεσης είναι πολύ μεγάλο, αφού μπορεί κανείς να δει σε αυτή μια μεγάλη πτυχή της ελληνικής ζωγραφικής από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα, μέσα από τα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Τάκη Μαυρωτά.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ