Δύο μεγάλα και σημαντικά έργα, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και το αποχετευτικό δίκτυο στον Κατσικά.Το πρώτο έργο, ενταγμένο στη συνολική παρέμβαση για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, έχει προϋπολογισμό 19,6 εκατομμυρίων ευρώ.Δημοπρατήθηκε με το σύστημα «μελέτη- κατασκευή» και κατατέθηκαν προσφορές από πέντε κοινοπραξίες- εταιρίες, οι οποίες έγιναν όλες δεκτές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ θα προχωρήσει τη διαδικασία στα επόμενα στάδια ωσότου αναδείξει τον τελικό μειοδότη. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της τριτοβάθμιας μονάδας βιολογικού καθαρισμού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο λεκανοπέδιο. Με την ολοκλήρωσή της, θα έχουν δημιουργηθεί υποδομές που θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τις περιοχές για τα επόμενα είκοσι, τουλάχιστον, χρόνια.Το δεύτερο έργο, αφορά στο αποχετευτικό δίκτυο του Κατσικά. Και το έργο αυτό, με συνολικό προϋπολογισμό 12,8 εκατομμυρίων είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Κατατέθηκαν συνολικά 11 προσφορές και αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης με έκπτωση που φτάνει στο 58,3%.Από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ θα εξεταστούν τυχόν ενστάσεις που μπορεί να κατατεθούν ώστε να γίνει η οριστική κατακύρωση. Με την ολοκλήρωσή του θα έχει καλυφθεί με αποχετευτικό δίκτυο ολόκληρος ο οικισμός Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών.«Είναι δύο πολύ σημαντικά έργα που θα απαντήσουν στα σημερινά προβλήματα αλλά και στις ανάγκες των επόμενων ετών. Στόχος μας ήταν από την αρχή να προχωρήσουμε σε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα θωρακίζει την Παμβώτιδα αλλά και τη δημόσια υγεία. Αυτό υλοποιούμε βήμα- βήμα. Χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά φτάσαμε στο ευχάριστο σημείο όπου μπορούμε να πούμε πως πολύ σύντομα θα δούμε να ξεκινούν οι εργασίες», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Φίλιππας Φίλιος.

Τι περιλαμβάνει η επέκταση του βιολογικού
Το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
- Φρεάτιο εισόδου (νέο έργο), Αντλιοστάσιο εισόδου (νέο έργο), Μονάδα προεπεξεργασίας αποτελούμενη από τρεις μηχανικά καθαριζόμενες εσχάρες και μία χειροκίνητη εσχάρα,καθώς και δίδυμο εξαμμωτή απολιπαντή (νέα μονάδα).
- Δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης (νέα μονάδα), Βιολογική βαθμίδα αποτελούμενη από δύο δεξαμενές βιομεμβρανών (νέα μονάδα)
- Μονάδα απολύμανσης (UV)
- Μονάδα μεταερισμού (νέα μονάδα)
- Κτίριο φυσητήρων (νέο κτίριο)
- Κτίριο χημικών (νέο κτίριο)
- Αντλιοστάσιο τροφοδοσίας μονάδας μηχανικής πάχυνσης (νέο έργο)
- Μονάδα μηχανικής πάχυνσης (εντός υφιστάμενου κτιρίου στέγασης, Ταινιοφιλτροπρεσσών)
- Μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης (επέκταση υφιστάμενου κτιρίου αφυδάτωσης)
- Κτίριο εξυπηρέτησης μονάδας ξήρανσης (νέο κτίριο)
- Κτίριο ενέργειας (νέο κτίριο).
- Προβλέπονται επίσης έργα διαμόρφωσης του χώρου επέκτασης (οδοποιία και φυτοκάλυψη), δίκτυο στραγγιδίων, δίκτυο ομβρίων στο οικόπεδο επέκτασης της εγκατάστασης, αυτοματισμός των έργων επέκτασης και οποιοδήποτε άλλη παρέμβαση είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ